Pressmeddelande 1.2.2018

Markus Haakana är Vargen på Finns sommarteater

- Jag är ingen småtting, jag är en bää-äd, bää-äd killing, bräker en av de yngre skådespelarna och får de andra att kikna av skratt. Det är den första läsningen av Finns sommarteaters pjäs Stora stygga vargen som pågår och stämningen är uppsluppen.

Det är de 13 skådespelarna som ska stå på scenen i sommar, samt regissör Oskar Silén, scenograf/kostymör Frida Hultcrantz, musikansvariga Jonas Koivumäki och producent Jonna Sundberg, som samlats i den gamla skolan i Träskby för repetitionsstarten. I produktionsteamet ingår även koreograf Anne Pihlström och sånginstuderare Thilia Tamminen, som skådespelarna träffat redan på auditionen två veckor tidigare. Då deltog 42 ivriga och duktiga barn, unga och vuxna, som ville medverka i årets produktion.

Stora stygga vargens roll spelas av Markus Haakana. Det är första året han medverkar på Finns, men han har varit med på Raseborgs sommarteater två gånger tillsammans med sin dotter Ellen: i Emil i Lönneberga (2015) och i Sound of Music (2016). 

- Jag hamnade med lite i misstag i Raseborg, säger Markus. Egentligen var det bara Ellen som skulle medverka, men sedan behövdes några vuxna skådespelare och jag stod nära till hands eftersom jag ändå skjutsade Ellen.

I sommar kommer hela familjen Haakana att medverka som skådespelare i Stora stygga vargen. För mamma Lotte Granberg-Haakana är det första gången på en sommarteaterscen.

- Vi bor i Helsingfors, så Finns sommarteater var nära till hands, berättar Markus. Vi var nyfikna efter att några somrar besökt Finns som publik.

De övriga skådespelarna i Stora stygga vargen är Felix Dahlberg, Ronya Ekman, Ada Leislahti, Bernhard Lindberg, Lovisa Schulman, Tindra Sederlöf, Sabina Sievänen, Jonna Sundberg och Anna Sundell. Vargens son Rupert spelas av Robin Hansson, även han en nykomling på Finns.

- Jag har i flera år besökt Finns sommarteater och tänkt att det där skulle vara roligt, berättar Robin. Jag har också några kompisar som varit med tidigare år – och även i år.

Robin har fått smaka på att stå på scen i Granhultsskolans julskådespel Peter Pan, men har också uppträtt som tävlingsdansare de senaste fyra åren. När han inte dansar och gör teater, så spelar han gitarr och klättrar.

- Rupert är en stor roll, men det ska bli roligt att göra den, säger Robin. Den här pjäsen är jätterolig!


Mer information:
Kulturproducent Jonna Sundberg, 040 510 3345, jonna.sundberg@ebuf.org


Finns sommarteater söker sommarjobbare

Finns sommarteater söker en glad ung person som kunde hjälpa med biljettförsäljning m.m. på sommarteatern under perioden 4.6-1.7.2018. Arbetet utförs under kvällar och veckoslut på Finns sommarteaters spelplats i Köklax (Kungsgårdsvägen 35, 02780 Esbo), dit du måste kunna ta dig själv.

Till dina uppgifter hör att:

  • Jobba i sommarteaterns biljettkassa
  • Hjälpa föreningarnas funktionärer på föreställningarna
  • Svara på publikens eventuella frågor

Vi söker dej som:

Låter detta intressant?

Skicka in din ansökan och CV före den 11.2.2018 till martina.gardberg(a)ebuf.org

Frågor kan riktas till Martina Gardberg må-fre kl. 10-16 050 406 4244, martina.gardberg(a)ebuf.org


Pressmeddelande 9.10.2017 

Oskar Silén ruskar om Stora stygga vargen på Finns sommarteater 

I sin glupskhet råkar Stora stygga vargen äta upp sin fru och måste klara sig som ensamförsörjare,  medan hungern lurar och grisarna mobbar vargens son. Sonen Rupert får hjälp av den tuffa klasskompisen Rödluvan och snart börjar en osannolik romans ta form. Sommaren 2018 sätter Finns sommarteater upp Katja Krohns Stora stygga vargen, som år 2003 prisbelönades som årets pjäs. Det är en rolig, fartfylld och anarkistisk berättelse, där gamla, välkända sagor ruskas om och får en alldeles ny form.  

Stora stygga vargen regisseras av Oskar Silén, som nu debuterar på Finns sommarteater. Oskar har tidigare regisserat på flera amatörteatrar bl.a. Lurens, AV-teatern, Fallåker och Studentteatern, samt jobbat som skådespelare på de flesta finlandssvenska teatrarna.  

- Stora stygga vargen är en helgalen historia, som tilltalar både barn och vuxna med sin vrickade humor och fartfyllda action-scener. Under den spralliga ytan handlar pjäsen ändå om stora frågor som ensamhet, mobbning och kärlek, säger Oskar. 

Bildkonstnär Frida Hultcrantz debuterar även hon på Finns sommarteater som scenograf och kostymör.  

- En av mina drömmar är att få arbeta med teaterkostym, berättar Frida. Jag älskar att få vara en del av ett team, som tillsammans arbetar fram en vision. Väldigt annorlunda till mitt konstnärliga arbete där dagarna i ateljén är helt beroende på mig själv och mina egna tankar och beslut.  

Det blir många roliga sång- och dansnummer i nästa sommars produktion. För de fartfyllda koreografierna svarar Anne Pihlström, som även tidigare varit koreograf på Finns sommarteater, bland annat i Kattmusikalen Pelle Svanslös (2017) och LasseMajas detektivbyrå (2015). För musiken står Jonas Koivumäki, en musikalisk mångsysslare och trubadur från Borgå. Det är första gången Jonas jobbar med Finns sommarteater, men han har tidigare medverkat i sommarteater på Postbacken och ser fram emot att igen få jobba med musik för teater. 

Finns sommarteater ordnar audition söndagen den 14 januari 2018. De som är intresserade av att delta kan anmäla sig till producent Jonna Sundberg jonna.sundberg@ebuf.org. Stora stygga vargen har premiär på Finns sommarteater den 7 juni 2018. 

Mer information: Kulturproducent Jonna Sundberg, 040 510 3345, jonna.sundberg@ebuf.org  


Finns sommarteater möter
demonregissören Fenix på Yle Arenan!

Nu kan ni på YLE/Arenan  följa med Yle x3m:s satsning på att följa finlandssvenska amatörteatrar bakom kulisserna! Finns sommarteater är först ut!

Titta här så träffar du våra skådespelare på Finns och får också kika in bakom kulisserna.....

http://arenan.yle.fi/1-4172953